Όταν αναφερόμαστε σε 4×4 αυτοκίνητα, τότε αυτόματα το μυαλό πάει στην Jeep, μια εταιρεία με τεράστια παράδοση σε συστήματα τετρακίνησης και αναρτήσεων, για απαιτητικές off road διαδρομές. Στο οικονομικό περιβάλλον της χώρας μας τα αυτοκίνητα diesel συνδυάζονται καλύτερα από τα αυτοκίνητα βενζίνης με συστήματα 4Χ4, καθώς τα τελευταία προσθέτουν βάρος αλλά και τριβές στην κίνηση του αυτοκινήτου και, κατά συνέπεια, απαιτούν περισσότερο καύσιμο.

Για παράδειγμα, το ολοκαίνουργιο Jeep Renegade διαθέτει τα καινοτόμα συστήματα τετρακίνησης Jeep Active Drive ή Active Drive Low, που εξασφαλίζουν μοναδικές συνθήκες πρόσφυσης και σημαντικές ικανότητες κίνησης εκτός δρόμου. Σε συνδυασμό με το σύστημα διαχείρισης πρόσφυσης Select-Terrain, καθώς και το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων 9 σχέσεων της Jeep, εξασφαλίζεται εύκολη πρόσβαση για τους λάτρεις των εκτός δρόμου αποδράσεων με 4×4 αυτοκίνητα. Το Jeep Active Drive είναι ένα εξελιγμένο σύστημα 4χ4 που διαθέτει δυνατότητα απεμπλοκής του πίσω διαφορικού.

Έτσι όταν δε χρειάζεται τετρακίνηση, η μετάδοση παραμένει στον εμπρός άξονα, με αποτέλεσμα μειωμένη κατανάλωση καυσίμου. Το Jeep Active Drive δεν απαιτεί δράση από τον οδηγό: αντίθετα, αυτόματα εμπλέκει ή απεμπλέκει την τετρακίνηση όταν αυτό είναι απαραίτητο, αναλόγως των συνθηκών πρόσφυσης. Επίσης το σύστημα Active Drive Low, διαθέτει επιπλέον επιλογή κοντής σχέσης (Low) και σύστημα υποβοήθησης κατάβασης (Hill Descent Control). Έτσι η κατάβαση μπορεί να πραγματοποιηθεί με ελεγχόμενη ταχύτητα, χωρίς απρόοπτα και -το κυριότερο- χωρίς να χρειάζεται παρέμβαση του οδηγού και πάτημα του ποδωστηρίου του φρένου. Με το Hill Descent Control το όχημα μπορεί να κινηθεί σε οδόστρωμα με μεγάλη κλίση, χρησιμοποιώντας το σύστημα πέδησης ABS, για να ρυθμίσει την ταχύτητα κάθε τροχού, διατηρώντας απόλυτο έλεγχο του ρυθμού κατάβασης.

Όλα τα ανωτέρω συνεργάζονται διαμέσου του συστήματος διαχείρισης Jeep Select-Terrain, το οποίο έχει τέσσερις ή πέντε χαρτογραφήσεις, που δίνουν τη δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει, μέσω περιστροφικού διακόπτη, την ιδανική ανάλογα με τις συνθήκες: Auto, Snow, Sand, Mud. Ειδικά στην έκδοση Trailhawk του Jeep Renegade υπάρχει και χαρτογράφηση Rock, για ακραίες εκτός δρόμου συνθήκες. Αναμφίβολα το Jeep Renegade είναι ένα από τα ασφαλέστερα αυτοκίνητα εντός και εκτός δρόμου.

jeep-3-1